«7D» диета бүйрек жеткіліксіздігі бар науқастарғына тағайындалады. Диетада ақуыздың (негізгі көкөніс ақуызына байланысты толықтыру) және калийдің мөлшері азайтылады,кенеттен тұз бен сұйықтың мөлшері азайтылады. Науқастың және гипертония болмаған жағдайында тәулігіне 2-3 грамм тұз қосылуына рұқсат етіледі. Тағамдардың дәмін тұздықтар, дәмдеуіштер, лимон қышқылы арқылы арттыруға болады Қалыпты жалпы майдың және көмірсулардың энергетикалық мазмұны (11700-12100 кДж = 2800-2900 ккал).
Тамақтану принциптері
- диализ кезінде амин қышқылы мен ақуыз жоғалту ескере отырып, диетаны ақуыз оның жиілігі мен ұзақтығы 0,8 қалыпты науқас салмағының 1 кг, орташа есеппен 60-70 г (жануарлардың 70-тен 75%) 1,2 г болып табылады;
- физиологиялық дене салмағына 1 кг 35 ккал (орташа 2100- 2400 ккал) қалыпты калориялы қалыпты көмірсулар (300-350 г) және май жануарлар май, қант, орташа шектеу (70-80 г, бар диеталық 30% өсімдік майы). Көмірсулар мен майлардың ерекшеліктері липидтер алмасуының бұзылуының алдын алу үшін маңызды болып табылады. диетаны Сондықтан, тәбеттің нашарлауында рұқсат жеңіл көмірсуларды арттыру (бал, тосап, т.б.);
- қан қысымы мен дене су ұстап қалу дәрежесіне байланысты сұйықтық пен тұз тұтыну мөлшері анықталады. Гипертония және су ұстау кезде диетада сұйық пен тұз мөлшері. күрт шектеледі. Зәрді (диурез) сақтау кезінде сұйықтықтың көлемі 0,4-0,5 л плюс күнделікті диурездің мәні болып табылады. Тамақты тұзсыз дайындайды, тұзсыз нанды ғана жей аласыз. Гипертензия және ісіну болмаған кезде науқасқа 3-4 г тұз беріледі;
- азық-түлік өнімдері арқылы диетада кальций мазмұны ұлғайту (кем дегенде 1 г), темір, С дәрумені және В; тәулігіне 1 г фосфор мөлшерін шектеу; калий қабылдау – тәулігіне 2-3 грамм, ал диурездің азаюында (олигурия) калиймен бай тағамдарды жою керек;
- тағамның дәмдік сапасын жақсарту үшін дәмдеуіш көкөністер мен дәмдеуіштер, лимон қышқылы, сірке суынқосып, сөндіру және жеңіл қуырып, соның ішінде әр түрлі аспаздық өңдеу қажет;
- диета науқастың гемодиализ жиілігі мен ұзақтығы бойынша жеке жоспарланады.
Диета диализ күндері және диализсіз күні әр түрлі болуы мүмкін. Диализ күндері тәбеттің жоғалуына байланысты, емделу күндер арасындағы азық-түлік қабылдау мөлшерін ұлғайту қажет. Жиі тамақтану мақсатты.
Өнімдер және олардың мөлшерін ұсынамыз:
- тұзсыз нан – 150 г немесе дәнді рационында ұлғаяды;
- сорпа (250 г дейін), көкөністерден (т.б. борщ, қырыққабат,.);
- майсыз ет және балық 100 г дейін;
- сүт және сүт сусындар – 150-200 г, қаймақ – 50 г, сүзбе – 30-40 г; жұмыртқа – ыдысқа пісірілген 1 -1.5 дана, ақуыз омлет; шектеулі жарма, артықшылықты саго, күріш; 200 г картоп және көкөніс, түрлі тамақ 300 г;
- көкөніс және жеміс-жидек салаттары;
- жеміс мен жидектер – 250-300 грамм, шикізат немесе пісірілген, мусстар, желе; бал, джем, және қант 20 г; томат тұздығы, қаймақ, қышқыл-тәтті және қышқыл көкөніс және жеміс езбесі, лимон қышқылы, сірке суы, тәтті көкөністер мен дәмдеуіштер, шектелген – желкек, бұрыш, қыша;
- әлсіз шай, кофе сусындар, жеміс және көкөніс шырындары; сары май 20 г және өсімдік майы 25 г.
Қымыздық қышқылы, калий бай жеміс-жидек, кептірілген жемістер, саңырауқұлақтар, шоколад, какао ет, балық, саңырауқұлақ сорпасы мен соустар, шұжық, консервіленген тiске басар, ет, жұмыртқа, ірімшік, үрме бұршақ, тұз және көкөністер бай тағамдар рұқсат етілмейді.